Artsen zonder grenzen
Medische Noodhulp
 • Wereldwijd actief
 • Winnaar transparantie prijs 2009
 • Winnaar Nobelprijs gewonnen voor inzet

Rampen, oorlogen niets gaat ze te gek. Hulp bieden aan mensen in deze gebieden is wat Artsen Zonder Grenzen doet. Er zijn genoeg mensen in de werel die de medische noodhulp van Artsen Zonder Grenzen goed kan gebruiken. Houd er rekening mee, ook in Nederland kan een ramp gebeuren en hopen wij ook dat we geholpen worden.

Aangepast zoeken

Artsen zonder grenzen Info
 • Naam:Artsen zonder grenzen
 • Adres:Plantage Middenlaan 14
 • Postcode:1018 DD
 • Plaats:Amsterdam
 • Website:www.artsenzondergrenzen.nl
 • Telefoon:0800-0102
 • Jaar:1971
 • Keurmerk:CBF
 • Status:ANBI
 • Kvk:41215974
 • E-mail:Contact form

Word Donateur

Artsen Zonder Grenzen Recensie

Één van de bekenste wereldwijde organisaties is Artsen Zonder Grenzen. Overal waar mensen in nood zitten, schiet Artsen Zonder Grenzen te hulp. Er wordt voornamelijk medische noodhulp geboden, ook worden er vaccinaties gedaan om ernstige ziektes te voorkomen en de verspreiding hiervan. De donateursgelden die binnenkomen worden dan ook vooral gebruikt aan medicijnen, artsen en overige benodigdheden om mensen in nood te helpen. Het is dus zeer belangrijk dat hoe dan ook Artsen Zonder Grenzen blijft bestaan. Ben je nog geen donateur, dan ben je van harte welkom. Ook jouw hulp draagt zijn steentje bij. Daarbij komt kijken dat ook in Nederland een ramp kan gebeuren en we acute noodhulp nodig hebben, al is dit moeilijk voor te stellen. Kijk rustig eens naar het verleden, de watersnoodramp. Gelukkig werden ook wij Nederlanders destijds geholpen door andere landen.

Doel van Artsen Zonder Grenzen

Artsen Zonder Grenzen wil iedereen noodhulp kunnen bieden die het nodig heeft. Er zijn landen waar grenzen worden gesteld en daar door de desbetreffende regering wordt beslist waar hulp mag worden verleent. Artsen Zonder Grenzen doet hier niets op uit vandaar ook de naam Artsen Zonder Grenzen. Ook in gebieden waar niemand hulp mag verlenen wil Artsen Zonder Grenzen noodhulp bieden aan de mensen die het het hardst nodig hebben. Het doel van Artsen Zonder Grenzen is dan ook iedereen medische noodhulp kunnen bieden die het nodig heeft zonder landgrenzen.

Wat doet Artsen Zonder Grenzen zoal?

Artsen Zonder Grenzen probeert vaak zo snel mogelijk ter plaatse te zijn in rampgebieden, oorlogsgebieden waar zich een acute noodsituatie voordoet. Ze laten zich de wet niet door regeringen, dictators etc voorschrijven, maar gaan gewoon naar de mensen toe die de medische noodhulp hard nodig hebben. Artsen Zonder Grenzen voorzien mensen van medicijnen, opereren mensen indien nodig, voedsel, tentenkampen en nog veel meer dingen. Ze zorgen ervoor dat die mensen die anders misschien zouden sterven toch nog enig bestaanrecht hebben. Resultaten zoals we bij andere doelen van spreken kunnen we niet bij Artsen Zonder Grenzen. Bij Artsen Zonder Grenzen telt maar één resultaat en dat is dat de mensen overleven.

Artsen Zonder Grenzen is in het bezit van het CBF Keurmerk en ANBI Status

Het Centraal Bureau Fondsenwerving heeft ook het keurmerk uitgereikt aan Artsen Zonder Grenzen. Natuurlijk zitter er hier kosten aan verbonden, maar het betekent wel dat wat Artsen Zonder Grenzen doet ten goede komt aan de maatschappij. Artsen Zonder Grenzen heeft zelfs een ANBI Status, deze kan worden aangevraagd bij de belastingdienst en is een extra controle op het feit dat jouw gedoneerde geld nuttig wordt besteed.

De geschiedenis van Artsen Zonder Grenzen

Meer dan 40 jaar geleden in 1971 werd het eerste Artsen Zonder Grenzen organisatie opgericht. Dit gebeurde in Frankrijk nadat de Nigeriaanse regering besloot gebieden aan te wijzen waar hulporganisaties mochten werken. Op deze manier waren er veel mensen die geen noodhulp ontvingen en vond een groep dat ook deze mensen hulp moesten krijgen of de regering nu akkoord ging of niet. De naam Artsen Zonder Grenzen leid natuurlijk ook af van deze actie. De tweede Artsen Zonder Grenzen organisatie wordt in 1980 opgericht in België en als derde werd er een Nederlandse Artsen Zonder Grenzen organisatie opgezet. De oprichter hiervan Jacques de Milliano werd voorzitter en startte met zo’n 50.000 gulden de organisatie in Nederland op. Zo kwam er eerst een kantoor waar vroeger het Wilhelmina Gasthuis heeft gestaan, te Amsterdam. Al snel volgde de eerste aanmelding van een vrijwilliger en dat werd Koos Rietkerk. Hij ging destijds naar Tsjaad toe om mensen in nood te helpen. Anno 2009 zijn er 19 organisaties in de volgende landen; Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongkong, Italië, Japan, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland. Het netwerk van Artsen Zonder Grenzen zendde dat jaar 783 medewerkers uit naar 25 landen en met de verschillende zusterorganisaties zat het netwerk eigenlijk verdeeld in 64 landen over de hele wereld. Artsen Zonder Grenzen Nederland werkt ook samen met verschillende zusterorganisaties. Zo werkt Artsen Zonder Grenzen Nederland samen met Canada, Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Jaarlijks sturen ze honderden werknemers op weg naar rampgebieden, oorlogsgebieden en dit alles wordt momenteel door bijna zo’n 500.000 donateurs uit Nederland gesteund. Het zou mooi zijn indien je nog geen donateur bent, je toch donateur wilt worden. Ook in de toekomst blijft het werk van Artsen Zonder Grenzen hard nodig.

- web1 - shop5