Collectebus

Er wordt ontzettend veel gecollecteerd in Nederland. De Collectebus is dan ook een begrip in Nederland. Traditioneel is de collectebus gemaakt van metaal, maar tegenwoordig zie je ze ook veel van kunststof. Aan de bovenzijde van de collectebus kan geld in worden geworpen, zowel brief als muntgeld. Leuk om te weten is dat de collectebus zo is gemaakt er geen geld meer door de gleuf naar buiten toe kan. Uiteraard is deze methode bedacht om verduistering en ongemerkte diefstal tegen te gaan. Natuurlijk moet het geld er wel een keer uit. Op een centraal punt wordt er samen met de ontvanger van de bus, de collectebus opengemaakt en het geld geteld. Natuurlijk is er op dit moment ook kans dat er fraude wordt gepleegd, maar de bus wordt dus in teamverband opengemaakt en dit verkleint de kans op verduistering aanzienlijk. Tevens moet er na de geldtelling het totaalbedrag worden genoteerd om verduistering na die tijd te voorkomen. Er zijn verschillende goede doelen die gebruik maken van de collectebus zoals: Hartstichting, Nierstichting, Dierenambulances, Jantje Beton, Prinses Beatrix Fonds en nog vele andere.

Geld in de collectebus stoppen

Helaas is gebleken dat steeds minder mensen geld gooien in de collectebus. Wel is het zo dat goede doelen steeds meer geld verkrijgen door middel van andere methoden, waaronder het populaire donateursschap. In 2010 is er voor 24 miljoen aan geld opgehaald d.m.v. de collectebus en volgens diverse media een stuk minder dan er vroeger in werd gegooid. Dit heeft mede te maken met het feit dat er meer en makkelijker methoden zijn bijgekomen om geld te doneren. Wel vinden we het een mooi initiatief van de mensen die vrijwillig lopen met een collectebus om zo geld in te zamelen voor het doel die zij voor ogen hebben.

Collectebus VS Donateursschap

Je kunt op verschillende manieren een goed doel steunen. Je kunt veel organisaties in het klein steunen door bij iedereen of de doelen die jezelf een warm hart toedraagt geld in te stoppen, maar je kunt ook een donateursschap aangaan en het doel enige vorm van continuïteit te geven. Belangrijk om te weten is dat vooral continuïteit is waar een goed doel van kan blijven werken aan het doel voor ogen. Het blijft leuk om zomaar een klein bedrag in de collectebus te gooien, maar sta je echt achter een doel dan is het beter om er een donateursschap aan te gaan. Tevens loopt niet iedere organisites met de bus rond. Het is tevens altijd maar weer de vraag of er genoeg vrijwilligers zijn die willen lopen.

Collectebus en misbruik hiervan

Iedereen zal het weleens meegemaakt of gehoord hebben, misbruik door middel van het lopen met een collecte bus. Er zijn genoeg mensen in Nederland die willen profiteren van de Nederlandse goedheid en daarom met een actie rondlopen terwijl er op dat moment voor het desbetreffend fonds helemaal geen collecte is. Gooi je met enige regelmaat iets in de collectebus houd dan altijd de plaatselijke krant in de gaten, hierin wordt meestal wel vermeld in welke week een collecte wordt gehouden en voor wie. Tevens is het mogelijk om op de site van het CBF. Heeft één van de doelen die hierbij zijn aangesloten een collecteweek dan staat dat vermeld op de verwijzende subpagina.

Collectant worden

Het is ook mogelijk om zelf collectant te worden bij een doel waarmee je enige verbinding hebt. Je kunt je vaak zelf aanmelden, maar met enige regelmaat zullen we op onze website hetgoededoel.net ook goede doelen plaatsen die haastig op zoek zijn naar collectanten. Je mag je vrij aanmelden en er zitten geen kosten aan verbonden. Het is vrijwilligerswerk en je zal er dus geen beloning in de vorm van geld voor ontvangen. Wel geeft het je enige voldoening dat je toch iets doet. Collectanten mogen meestal zelf weten hoeveel en in welke straten ze gaan lopen. Wel is het natuurlijk verstandig om met andere collectanten af te spreken waar wie gaat lopen.

- web1 - shop5